Highlights in Athene

Akropolis 3.jpgAkropolis

De Akropolis, het Griekse woord voor 'het hoogste punt van de stad', ziet u van kilometers afstand al liggen. Een bezoek aan dit wereldberoemde Unesco gebouw is een belevenis. Een flinke klim (voorzieningen aanwezig voor mindervaliden) brengt u op de plek waar de Oudheid tot leven komt, met tempels van 2500 jaar oud zoals het indrukwekkende Parthenon en de Nikètempel. Hier werd de basis voor de Europese geschiedenis en kunst gelegd. Bij helder weer kunt u de Saronische eilanden zien liggen.

 

Nieuwe Akropolis MuseumNieuwe Akropolis Museum 3.jpg

Een spectaculaire collectie in een minstens zo spectaculair gebouw. Het nieuwe, hypermoderne Akropolis Museum (2009) ligt aan de voet van de Akropolis en is grotendeels van glas. De helling naar de toegang refereert aan het steile pad naar de Akropolis. De 4000 kunstvoorwerpen worden bijzonder fraai uitgelicht, met als hoogtepunt de Panthenonsculpturen. Een extra dimensie zijn de glazen vloeren; op de begane grond kunt u zo de archeologische resten op deze plek zien.

 

AgoraAgora.2

De groene oase grenzend aan de wijk Monastiraki was in de Oudheid het centrum van de stad, met onder meer het grootste marktplein van Athene en diverse overheidsgebouwen. Twee daarvan zijn gerestaureerd: de Hemhaistostempel en de Attalostoa, waarin het Agoramuseum is ondergebracht. Als u meer wilt weten over de vele brokstukken en ruïnes die verspreid liggen tussen het groen, doet u er goed aan een (Nederlandstalige) gids via Polyplan te boeken.


Uitzicht vanaf LycabettusheuvelUitzicht op Athene vanuit Mount Lykavittos 1.JPG

De hoogste rots van de stad biedt een 360-graden panorama dat nooit verveelt: de Akropolis, de huizenzee van Athene, de havenstad Piraeus, de omringende bergketens en de Saronische Golf. Nog leuker met de kabelbaan vanuit Kolonaki.

 

Nationaal Archeologisch MuseumArcheologisch museum.JPG

De grootste schatkamer van antieke kunst in de wereld is in 2004 grondig gerestaureerd. Het resultaat: zestig zalen met de mooiste archeologische vondsten van de prehistorie tot ver in de Oudheid. Tip: gratis toegang op zondag in de wintermaanden (nov t/m mrt).

 

Wisseling van de wachtWisseling Van De Wacht

Vooral op zon- en feestdagen trekt de wisseling van de wacht voor het parlementsgebouw veel bekijks. De soldaten dragen dan hun traditionele uniform, met een korte witte plooirok en schoenen. De grootste ceremonie is op zondagochtend 11 uur als het voltallige erekorps ten tonele verschijnt.

 

Benaki MuseumBenaki Museum Klederdracht

Dit museum over de Griekse kunstgeschiedenis en kunstnijverheid valt op door zijn moderne opzet. Naast veel aardewerk en iconen ook een interessante collectie klederdrachten en kostbaarheden. Vanaf het restaurant/terras op de tweede verdieping is het heerlijk uitkijken over de nationale tuin.

 

Metrostations als museumMetro netwerk Athene.jpg

Opgravingen die bij de aanleg van het metronetwerk werden gedaan, liggen te schitteren in vitrines op diverse metrostations (o.m. Syntagma, Omonia en Keramikos).

 

Kentriki Agora(centrale markthal)Kentriki Agora Centrale Markthal

De honderd jaar oude markthal is voor de Atheners hét adres om verse vis en vlees te kopen.

 Vlooienmarktvlooienmarkt.2

Oriëntaalse sfeer op de zondagse vlooienmarkt als de rest van de stad nog slaapt. De souvlaki ligt al op de grill.

 

 

Antiekmarkt rondom Platia AvissyniasAntiekmarkt

Waar vroege vogels op zondagmorgen tussen kunst en kitsch schuifelen.

 Tempel van Poseidon, Kaap SounionKaap Sounion.JPG

Een romantisch uitstapje buiten Athene, vooral bij zonsondergang. De zuilen van de Poseidontempel staan op de punt van het schiereiland Attika, waar de Saronische Golf en Egeïsche Zee samenkomen. U komt er met de bus in circa anderhalf uur.

 

Foto's